nieuws

nieuws

Fokkers kunnen aantal paarden met zomereczeem terugdringen  Staart- en maneneczeem heeft een duidelijke genetische component en kan dus via selectie worden uitgebannen. Dat is wel een lange weg: het aantal paarden met deze aandoening zal met 3 % per generatie verminderen. Anouk Schurink deed promotieonderzoek naar staart- en maneneczeem, ook wel zomereczeem genoemd.
Dit is een wereldwijd voorkomende allergische aandoening bij paarden en pony’s. Beten van knutten veroorzaken een hevige jeuk bij gevoelige paarden. Er bestaat vooralsnog geen effectieve behandeling om SME te voorkomen of te genezen. In het weideseizoen worden paarden met SME vaak ingepakt om zo het contact met de knutten te beperken.

Bovengenoemde Anouk Schurink deed onderzoek om te kijken of het aantal paarden met SME kan worden verminderd via selectie en fokkerij. Van de onderzochte Friese paarden had 18,2% symptomen van SME, bij Shetland pony’s was dit 7,5%. De gevoeligheid voor staart- en maneneczeem wordt voor een aanzienlijk gedeelte (20%) bepaald door erfelijke
factoren.

Selectie met behulp van DNA informatie resulteerde in de snelste vermindering van het aantal paarden met SME. Maar die methode is erg duur. Er kan bij de selectie ook gebruik worden gemaakt van klinische symptomen om zo een inschatting te maken van de genetische aanleg van een fokdier, aldus Schurink. Daarbij moeten wel
tenmiste tien maar bij voorkeur twintig of meer nakomelingen worden betrokken. Wanneer er een strenge selectie in dekhengsten plaatsvindt, zal het percentage paarden met SME met 3% per generatie verminderen.

Redactie Levende Have 
Bron: WUR, Anouk Schurink: Insect bite hypersensitivity in horses: genetic and epidemiological analysis